
lerarenopleider | leraar | orthopedagoog wetenschapper | auteur | spreker
‘Goed onderwijs is geen toeval‘
Goed onderwijs is natuurlijk normatief, maar welke invulling men er ook aan geeft toeval lijkt het nooit te zijn. Onderwijs heeft namelijk altijd een intentie en die intentie vraagt om een professional die goed weet wat bereikt moet worden, hoe dat moet gebeuren maar nog veel belangrijk waarom dat op die manier moet gebeuren. Iemand die bewust bekwaam handelt.
Als je bewust bekwaam wil handelen dan dien je je bewust te zijn van de gevolgen van je handelen. De wetenschap heeft over de jaren heen het handelen van vele leerkrachten bestudeerd en over die jaren heen zijn er robuste bevindingen die ons handelen kunnen sturen en die we in mijn ogen dus ook moeten omarmen en gebruiken. Ze stellen ons in staat om beredeneerd en dus bewust bekwaam te handelen. Uiteraard wel steeds afgestemd op de doelgroep die tegenover je zit en met tact. Ik zet me in om dit soort wetenschappelijke inzichten vertaald te krijgen naar de onderwijspraktijk. Dat doe ik als coördinator en docent bij de volledig academische lerarenopleiding voor het basisonderwijs van de Radboud Universiteit, maar inmiddels ook als auteur van onderwijsgerelateerde boeken en als spreker op diverse scholen en congressen. Volg me via onderstaande knoppen of klik door om meer te lezen over mijn c.v. of publicaties. Hieronder nog enkele blokken met aanvullende informatie over mijn werk op het gebied van onderwijs.
Lerarenopleiding PWPO
Pedagogische wetenschappen van Primair Onderwijs (PWPO) is in Nederland de eerste volledig wetenschappelijke lerarenopleiding voor het primair onderwijs. Deze driejarige bacheloropleiding wordt voltijds aangeboden door de Radboud Universiteit. Klik hier voor meer informatie over de opleiding. De opleiding is een initiatief van prof. dr. Anna Bosman en onder haar leiding en visie mocht ik samen met collega’s het volledige programma van de bachelor uitwerken. Ik werk daar nu nog altijd als opleidingscoördinator en docent. Studenten leren bij PWPO lesgeven op basis van wetenschappelijke inzichten. Theorie en praktijk gaan in onze opleiding echt hand in hand. De opleiding werkt intensief samen met het werkveld onder de vlag van onze universitaire opleidingsschool met de naam RadboudUnOS. Voor vragen gerelateerd aan dat werk kun je me bereiken op [email protected].
Spreker / workshop / lezing
Op basis van mijn kennis van zowel de theorie als de praktijk van het (basis)onderwijs word ik regelmatig gevraagd als spreker en geef ik o.a. lezingen, workshops en teamtrainingen. Mijn bijdrages bevatten wetenschappelijke inzichten gekoppeld aan praktische voorbeelden en uitwerkingen. Zo weet je niet alleen hoe je iets moet doen, maar ook waarom je het zo zou moeten doen. Onderwerp van gesprek in zijn bijdrages zijn o.a. inzichten uit de cognitieve psychologie, onze vertaling/bewerking ‘waarom leren niet vanzelf gaat’, didactisch handelen (expliciete directe instructie & rekendidactiek) en het opleiden van leraren. Bent u op zoek naar een spreker of trainer en wil u hierover even met mij van gedachten wisselen om te onderzoeken of we iets voor elkaar kunnen betekenen? Neem dan contact met me op via het contactformulier of mail me rechtstreeks op [email protected].
Vertaling onderwijsklassieker
Het boek ‘Why don’t students like school’ van prof. Willingham is voor velen een ware onderwijsklassieker. Een Nederlandse vertaling bleef echter lang uit. Ik pakte samen met prof. dr. Anna Bosman de handschoen op en we vertaalden en bewerkten het boek voor de Nederlandse en Vlaamse lezers. Uitgeverij Gompel & Svacina gaf het boek uit onder onze titel ‘Waarom leren niet vanzelf gaat’. Het boek kan gezien worden als een instapper in de cognitieve psychologie. In elk hoofdstuk staat een les uit de cognitieve psychologie centraal die vanuit wetenschappelijk onderzoek onderbouwd wordt en gekoppeld wordt aan de onderwijspraktijk. Een wetenschappelijke basis en krachtige en illustrerende voorbeelden. U kunt het boek bestellen bij de uitgeverij of (als het grotere aantallen betreft en u de auteurs wil helpen) rechtstreeks bij mij via het contactformulier of rechtstreeks op [email protected].
Auteur boek rekendidactiek
Voor het vormgeven van zijn onderwijs bij de lerarenopleiding PWPO heb ik veel wetenschappelijke en praktische literatuur gelezen. Hieruit heb ik voor de studenten een programma gedestilleerd en dat heb ik over de jaren bijgeschaafd. Inmiddels zie ik dat studenten op basis van dit programma didactisch gezien zeer sterke lessenseries kunnen ontwikkelen bij lezen, spelling en in het bijzonder rekenen en wiskunde. Het belangrijkste uitgangspunt voor deze lessenseries is een duidelijk einddoel in de vorm van een concrete taak. Studenten leren van deze taak een goede taakanalyse te maken om op basis hiervan verschillen tussen kinderen in beeld te brengen en doelgerichte lessen op te kunnen zetten. Hierbij leren ze verschillende didactische tools kennen die ze in staat stellen om leerstappen desgewenst groter of kleiner te maken. In gesprek met uitgeverij PICA werd samen geconcludeerd dat die werkwijze en achtergrond daarvan een mooi uitgangspunt zou vormen voor een nieuw boek. Op dit moment schrijf ik daarom, naast mijn andere werkzaamheden, aan dit boek. Voor meer informatie over dit boek kunt u de website van PICA in de gaten of u abonneer op hun nieuwbrief. Wordt vervolgd!